Blog

Wybieramy panele podłogowe do kuchni

Dodany: 27.03.2020

Z reguły kuchnia to takie miejsce, w którym spędzamy bardzo dużo naszego czasu. I nie chodzi wyłącznie o przygotowywanie i spożywanie posiłków. To często także miejsce relaksu, odpoczynku i miejsca na spokojne oddanie się naszemu hobby.

Jednakże kuchnia to takie miejsce, które jest dość mocno narażone na wiele czynników, które mają wpływ na jej wygląd i estetykę. Wśród nich kluczową jest także i podłoga. Stąd tak istotną sprawą jest dobór takich materiałów, które charakteryzują się nade wszystko wysoką jakością. Przy okazji dobry wybór będzie cieszyć nasze oko przez wiele lat. Dlatego też przy wyborze paneli do kuchni kierujemy się ich klasami: ścieralności oraz używalności.

Klasa używalności

Wybór paneli laminowanych do kuchni nie jest rzeczą trudną, jeśli pamiętamy o tym, z jak trudnymi warunkami eksploatacji przyjdzie im się zmierzyć. Dlatego powinny one charakteryzować się odpowiednią klasą używalności. Im wyższą, tym lepiej. Panele podłogowe dzielą się na dwie, podstawowe kategorie: do użytku domowego oraz do zastosowań publicznych. W tych kategoriach dzielą się na sześć klas używalności. Od numeru 21, 22, 23 oraz 31, 32, 33.

Pierwsze trzy cyfry od 21 do 23 to panele podłogowe dedykowane dla użytku domowego. Kolejne są przeznaczone do użytku publicznego, tzw. panele kontraktowe. Oznaczenia te informują nas o rodzaju panela. Pierwsza cyfra określa do jakich obiektów panele są dedykowane, kolejna cyfra mówi nam o intensywności ich użytkowania. Stąd – im wyższa cyfra, tym większa odporność. I tak cyfra 23 oraz 33 są najlepsze jakościowo w swoich klasach używalności.

Klasa ścieralności

Łatwo zauważyć, że producenci paneli podłogowych na opakowaniach zamieszczają jeszcze jedną tajemniczą wiadomość. Te oznakowania w formie AC1, AC2, AC3, AC4 oraz AC5 – są rodzajami klas ścieralności. Wszystkie zostały opisane w normie EN 13329 i tak, dla zastosowań domowych mamy od AC1 do AC3. Natomiast AC4 i AC5 to panele kontraktowe, do zastosowań w użytku publicznym. Dlatego do kuchni zaleca się panele o klasie minimum AC3. Jeszcze lepiej sprawdzą się AC4. To zapewni nam użytkowanie paneli przez długi okres, bez narażania na dodatkowe koszty związane z wymianą.
Skala odporności na wilgoć

Kiedy już dobraliśmy panele do kuchni w odpowiednich klasach warto przyjrzeć się także ich procentowej skali odporności na wilgoć. Wynika to z tego, że panele laminowane są produktem drewnopochodnym i w praktyce źle tolerują wilgoć. Zwłaszcza w nadmiarze. Co prawda coraz częściej można spotkać panele laminowane dedykowane do np. łazienki, jednakże ta skala odporności będzie dla nas wyznacznikiem, czy warto ten akurat model montować w swojej kuchni. Musimy przyjąć zasadę, że odporność na wodę ma znaczenie i na tej podstawie dokonać wyboru.

Coraz częściej można spotkać się z ofertą producentów, którzy w sprzedaży posiadają panele wodoodporne lub trudno nasiąkliwe. Im wyższa odporność na wodę, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że panel spęcznieje po jego zalaniu. Przeciętny panel posiada klasę odporności na wilgoć ok. 20%. Ten dedykowany do kuchni dobrze, aby posiadał maksymalnie ok. 5 % według normy EN 13329.

Panele podłogowe laminowane

Kiedy decydujemy się na panele podłogowe, wodoszczelne do takiego newralgicznego pomieszczenia, jakim jest kuchnia powinniśmy postawić na panele laminowane. Wynika to z tego, że jego konstrukcja to trzy warstwy, czyli spodnia, środkowa i wierzchnia. Ta pierwsza to warstwa papieru, specjalnie wzmocnionego lub laminat. Całość ma za zadanie wyrównać naprężenia powierzchniowe pojawiające się w czasie produkcji. Kolejna warstwa – środkowa, to płyta HDF. Jej grubość ma wpływ na twardość ogólną, a także na wytrzymałość paneli. Ostatnia warstwa, to tzw. film dekoracyjny. Składa się z laminatu z naniesionym wzorem.

Właśnie ta ostatnia warstwa pokryta jest żywicą melaminową (overlay), co ma ją zabezpieczyć przed wpływem czynników szkodliwych w trakcie użytkowania. Klasę ścieralności nadje się w zależności od grubości warstwy wierzchniej.
Ogrzewanie podłogowe a panele podłogowe w kuchni

W domach nowych, jak i poddawanych modernizacji coraz częściej pojawia się ogrzewanie podłogowe. O jego wydajności oraz skuteczności nie trzeba nikogo przekonywać. Natomiast, jeśli decydujemy się na położenie w kuchni na taki typ ogrzewania panele podłogowe to powinniśmy pamiętać, aby wybrać te, które są jak najgrubsze. Zwykle zakres oscyluje pomiędzy 6 mm a 12 mm.

Te pierwsze będą nie tylko najcieńsze, ale i najtańsze. Z reguły są też najsłabsze. Kupując panele podłogowe do kuchni lepiej wybrać grubsze – 8 mm lub nawet 10 mm. Panele o takiej grubości są nie tylko dobre jakościowo, ale i doskonale przewodzą ciepło, co jest sporym plusem, gdy obawiamy się utraty przewodnictwa. Dzięki nowym technologiom, okazuje się, że nawet te o grubości 12 mm równie dobrze będą się spisywać, jak wymienione powyżej.

www.kulczyccygroup.eu

Wróć do bloga
Facebook YouTube